The introducing of Microsoft Surface Book 2 at Lazada

Check here now at Microsoft Official Store at Lazada

Jom Shopping di Lazada

Banyak promosi menarik sedang menanti anda.

Lego Shop Official at Lazada

Get now at Lazada and enjoy more discounts.

Upgrade Your PC or Get a New One

Buy Intel for Best Performance at Lazada Store

All under $5 on AliExpress

Start to shop at AliExpress today guys!

Tuesday, February 17, 2015

Software Review: Membina 3D dengan Google Sketchup

Tahukah anda bahawa anda boleh membina lukisan 3D dengan menggunakan perisian 3D Google Sketchup? Sedikit ulasan berkenaan perisian 3D ini. Perisian ini telah dibangunkan untuk aktiviti senibina seperti rekabentuk senibina bangunan, rekabentuk dalaman, kejuruteraan, landskap dan apa saja yang berkaitan dengan unsur-unsur merekabentuk. Aplikasi ini direka khas kepada mereka yang berkecimpung di dalam bidang arkitek senibina, rekabentuk, kejuruteraan dan jurubina atau kontraktor. 



Bagi pihak arkitek, penghasilan aplikasi ini juga sudah tentu menjadi sebuah perisian yang amat penting dan berguna dalam menghasilkan kerja yang memuaskan bukan sahaja kepada pihak arkitek malah lebih mudah memberi kefahaman kepada pihak klien tentang lukisan atau rekabentuk yang dihasilkan. Pihak arkitek pula boleh menghasilkan terus rekabentuk melalui perisian ini dan sekaligus dapat melihat hasil keseluruhan bangunan dalam bentuk 3-Dimensi. Jika sebelum ia diperkenalkan, lukisan pelan arkitek hanya memaparkan dalam bentuk 2D, di mana kebanyakan klien sukar memahami atau tak nampak hasil sebenar rekabentuk tersebut tetapi kini ia lebih mudah apabila disertakan dengan hasil 3D. 


Pernah satu ketika, pengalaman saya dalam mengendalikan beberapa projek, saya dipersoalkan tentang luksian pelan arkitek 2D yang saya tunjukkan kepada mereka kerana mereka melihat hanya garisan-garisan di atas kertas dan ada-lah beberapa bahagian diwarnakan. Ada juga yang beranggapan seperti tidak siap. Sebenarnya, masalah tersebut terjadi kerana kurangnya kefahaman dan penelitian mereka terhadap lukisan pelan tersebut. Mungkin juga kerana mereka tidak nampak bagaimana hasilnya. Tetapi, terfikir juga saya bagaimana orang dulu-dulu terutama orang yang sezaman dengan ibu bapa saya tiada masalah dengan lukisan pelan arkitek yang berbentuk 2D. Mereka mudah faham dan boleh baca lukisan pelan yang dihasilkan. Mungkin mereka ada pengalaman atau mungkin mereka banyak pengetahuan.

Bagaimanapun, dengan wujudnya perisian 3D ini ia memberikan impak yang sangat besar dalam dunia senibina. Mudah dilihat, mudah difahami, dan boleh tahu keadaan sebenar bangunan atau rumah yang dicadangkan. Malah orang-orang dulu yang tiada masalah dengan lukisan pelan berbentuk 2D pun terlebih kagum apabila dipersembahkan kepada mereka hasil 3D atau 3-Dimensi.

Sumber Gambar Sketchup.com
3D Google Sktechup ini pada asalnya dibangunkan oleh @Last Software bersama diasaskan pada tahun 1999 oleh Brad Schell dan Joe Esch. 3D Google Sketchup boleh dimuat turun (download) secara percuma dengan beberapa fungsi asas berbanding perisian secara berbayar atau versi Sketchup Pro. Kedua-dua versi ini boleh dimuat turun di laman web sketchup.com. 

Perisian ini sangat mudah untuk digunakan. Dengan sedikit pemahaman cara penggunaan dan membuat beberapa kajian sendiri, ia sudah boleh digunakan. Anda bebas menggunakan ia dengan kreativiti anda sendiri. Boleh membina bentuk segi, bulat, kon atau merekabentuk bangunan, rekabentuk ruang termasuk komponen-komponen yang lain seperti tingkap, pintu dan bumbung. Anda juga boleh menggerak-gerakkan bentuk 3D tersebut sama ada dengan memusing, menarik ke atas atau ke bawah dan juga boleh membuat gerakan animasi. Beberapa komponen sedia ada juga disediakan seperti kenderaan, pokok dan orang. Anda juga boleh memainkan arah matahari, cahaya dan menghasilkan bayang-bayang. 

Penggunaan perisian ini ada teknik teknik tertentu tetapi anda tidak perlu terlalu banyak memikirkan tentang teknik tersebut kerana apa yang penting ialah kreativiti anda ketika menggunakannya. Ia bukan seperti matematik yang memerlukan formula-formula tertentu untuk mendapatkan hasilnya. 

Bebas menghasilkan bentuk

Menghasilkan bayang-bayang

Bukan buat bangunan sahaja, malah apa sahaja tujuan boleh digunakan.


Monday, February 16, 2015

Wifi | TP-LINK TL-WN727N Wireless N USB Adapter White

TP-LINK TL-WN727N Wireless N USB Adapter White


FROM LAZADA

Kalau anda dari Indonesia, anda boleh belanja di sini >> [Lazada Indonesia]

Product details

TP-LINK’s Wireless N USB Adapter TL-WN727N allows you to connect a desktop or notebook computer to a wireless network and access high-speed Internet connection. Comply with IEEE 802.11n, they provide wireless speed up to 150Mbps, which is beneficial for the online gaming or even video streaming. 

Stable Wireless Signals

Base on the IEEE 802.11n technology, TL-WN727N shows more excellent abilities of mitigating data loss over long distances and through obstacles in a small office or a large apartment, even in a steel-and-concrete building. Above all, you could easily pick up the wireless network during long-distance connection where legacy 11g products may not!


One Button Security Setup

Compatible with WI-FI Protected Setup™ (WPS), TL-WN727N features Quick Security Setup that allows users to almost instantly setup their security simply by pressing the "QSS" button automatically establishing a WPA2 secure connection, which is more secure compared with WEP encryptions. Not only is this faster than normal security setups but more convenient in that you don't need to remember a password!

Advanced Security

As for the security of WI-FI connection, WEP encryption has been no longer the strongest and safest guards for outside intrusions. TL-WN727N provides WPA/WPA2 encryptions that are created by the WI-FI Alliance industry group, promoting interpretabilities and security for WLAN, which could effectively and efficiently protect the wireless network.

Bundled CD for Easy Operation

TL-WN727N comes with a CD with utility that helps you complete the software installation and wireless network settings, including security configurations and wireless connection, which is convenient for users, even for novice users.



Specifications of TP-LINK TL-WN727N Wireless N USB Adapter White


What's in the box:

  • 1 x TL-WN727N Wireless Adapter
  • 1 x USB extension cable
  • 1 x Resource CD
  • 1 x Quick Installation Guide
General Features:
  • SKU TP481ELAL311ANMY-546012
  • Price RM 16.00
  • Model TL-WN727N
  • Size (L x W x H) 8.7 x 2.4 x 1.0
  • Weight 1.00
  • Warranty Period 2 Years
  • Warranty Type Local Supplier Warranty
  • Uses & Properties Wireless N Speed
  • One button security setup
  • Advanced security
  • Bundled CD
FROM LAZADA

Kalau anda dari Indonesia, anda boleh belanja di sini >> [Lazada Indonesia]

Sunday, February 15, 2015

Wifi | Alat Sambungan Internet Wifi TPLINK TL-WN727N

Beberapa hari lepas saya telah membeli satu alat penyambung intetnet tanpa wayar (wifi adapter) secara online untuk komputer meja (desktop pc) saya. Tujuan saya membeli alat penyambung tersebut adalah untuk mengurangkan penggunaan wayar / kabel pada komputer saya. Desktop pc saya agak lama adalah hampir 8 tahun. Tapi setakat ke hari ni masih boleh digunakan untuk program dan kerja-kerja terkini. Cuma wifi je tak ada.

Apa yang ingin saya kongsikan di sini ialah jika anda mencari alat penyambungan internet, saya mengesyorkan supaya anda menggunakan alat penyambung internet tanpa wayar. 
Boleh baca produk info di sini - TP-LINK TL-WN727N Wireless N USB Adapter White
Penyambungan internet tanpa wayar ni lebih mudah dipasang. Iaitu hanya memasang pada pemacu USB dan seterusnya install software untuk alat penyambung tersebut. Sebenarnya ada dua jenis iaitu penyambungan berwayar dan penyambungan tanpa wayar. Bagi penyambungan tanpa wayar ada banyak di pasaran dari pelbagai jenama dan syarikat. Seperti saya, saya memilih alat penyambungan internet TPLINK. Selain harga yang berpatutan ia juga menampilkan design yang simple. Boleh sambung pada dekstop pc atau laptop. Laptop yang tak ada component wifi atau dah rosak boleh gunakan wifi adapter.



Saya tidak akan menerangkan dari segi perbandingan kekuatan dan kemampuan dengan jenama lain kerana pada saya ia sama sahaja. Saya memilih jenama ini juga kerana rekabentuknya yang simple dan menarik. Itu pada pandangan saya la :) .. Bagaimana pun pada wifi adapter ini ada menunjukkan kemampuan kelajuan yang boleh dicapai. Macam wifi adapter saya ada dinyatakan 150Mbps. Harganya pun agak murah. Anda boleh beli secara online di Lazada Malaysia [KLIK DI SINI]

Kalau anda dari Indonesia, anda boleh belanja di sini >> [Lazada Indonesia]




Yang ni ialah kotak Wifi Adapter TP-LINK  TL WN727N. Boleh nampak dia punya adapter kan :)





Kandungan dalam kotak TP-LINK TL-WN727N.

Dalam kotak wifi adapter TP-LINK ni diberikan juga kabel USB. Mungkin PC anda tidak mempunyai port USB di depan anda boleh sambungkannya di belakang dengan menggunakan kabel USB yang diberikan. Tak guna pun takpa. Saya ada port USB di depan tapi saya guna juga di port belakang.


 Wifi adapter



Apa yang ada dalam kotak? Gambar atas ni semua yang ada dalam kotak. Ada adapter, kabel, cd dan buku manual. Caranya memang mudah. Pasangkan saja wifi adapter tersebut pada port USB atau kabel USB yang telah disambungkan pada port USB PC. 



Contoh macam dalam gambar ni.. 




Rujuk buku panduan. Masukkan CD dan Install.. last sekali lampu adapter wifi akan menyala - blink blink hijau tu. Tandanya dah boleh gunala tu...dan connect la internet wifi.







Sekarang, PC lama saya dah ada penyambungan internet wifi. :) So sekarang saya dah boleh guna pc lama saya ni untuk berkomunikasi dengan klien secara online :)


Specifications:-
  • 2 Years Local Manufacturer Warranty
  • Wireless adapter
  • 2.4GHz
  • Up to 150Mbps
  • 1 internal antenna
  • 64 or 128-bit WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK security
  • USB 2.0
Anda boleh beli Wifi Adapter ini di Lazada - Klik Di Sini

Kalau anda dari Indonesia, anda boleh belanja di sini >> [Lazada Indonesia]