Subscribe by Email

Booking.com

Sunday, January 22, 2017

Amazon Echo - Just Ask Selangkah ke Masa Depan

"Alexa, play music"

Amazon telah melangkah menuju ke arah yang lebih futuristic. Nampaknya negara luar dah semakin jauh meninggalkan kita dari segi teknologi. Dalam diam, mereka mencipta pelbagai lagi produk mesra pengguna untuk memudahkan kehidupan seharian. Bukan setakat guna malah membantu dan menjadi sahabat anda setiap masa. Hmm. Kita sebenarnya sudah berada di pintu masuk masa depan. Dah banyak produk dan teknologi baru sedang dilaksanakan dan ada juga masih dalam pembikinan.

Amazon pula sebenarnya telah pun memperkenalkan beberapa produk dan antaranya Amazon Echo. Saya pun baru je tahu tentang Amazon Echo ni. Dan apabila saya menonton review berkenaan Amazon Echo ni saya rasa sangat tertarik dan sememangnya Amazon Echo adalah peranti yang dicipta untuk menyokong teknologi masa depan.


Ringkasnya, Amazon Echo ni satu peranti yang menghubungkan anda dengan dunia teknologi tanpa wayar. Amazon Echo memperkenalkan Alexa sebagai alat yang akan berbicara dengan anda. Semua penyambungan dan peralatan yang dihubungkan dengan Amazon Echo akan dikawal oleh Alexa melalui arahan suara anda. Sebelum bagi arahan, sebut "Alexa". Dan "Alexa" akan menyahut panggilan anda. Umpama teman anda sepanjang masa. Anda seperti berbual dengan "Alexa" dan "Alexa" akan cuba memahami apa yang anda tuturkan dan jika ada sebarang pertanyaan "Alexa" akan memberi penyelesaian.

Umumnya, Amazon Echo ini boleh menghubungkan anda dengan muzik melalui kawalan suara anda. "Alexa, play music" "Alexa, turn it up" 


Anda juga boleh meminta "Alexa" untuk memilih lagu kegemaran anda, menguatkan suara atau memperlahankan suara. Amazon Echo menyokong aplikasi seperti Spotify, Tunein, Pandora dan sebagainya.


Anda juga boleh berinteraksi dengan "Alexa" walau di mana arah anda berada sekalipun. Malah, anda boleh memberi arahan walaupun ketika sedang mendengar muzik dan serta merta arahan dilaksanakan. 

Amazon Echo Peranti Bijak!

Amazon Echo atau "Alexa" sangat bijak dan akan terus menjadi bijak. Semakin banyak anda menggunakannya, semakin ia membiasakan dirinya dengan anda kerana "Alexa" akan sentiasa kemaskini dan cuba menafsir melalui sambungan internet secara automatik. Bahasa Melayu tak pasti ia boleh ke tidak. Tapi kalau sudah banyak penggunaan dari sebelah negara kita tak mustahil ia akan ditingkatkan ke dalam bahasa melayu.

Amazon Echo Ada Kemahiran!

"Alexa" sememangnya telah diprogram menjadi bijak dan menjadi sangat berkemahiran kerana ia boleh membuat tempahan Pizza dari Dominos, menempah Uber, dan beberapa lagi aplikasi.

"Alexa" Mengawal Smart Home. 

Smart Home ni saya tak pasti dah dipraktikkan ke belum di negara kita ni tapi rasanya di luar negara dah praktik dah. Smart Home ni kita boleh kawal peralatan dalam rumah tanpa wayar dengan dihubungkan dengan peranti mudah alih atau smartphone sahaja, Amazon Echo juga dicipta boleh berhubung dengan peranti dalam rumah anda seperti memadamkan lampu, membuka TV, memasang kipas, aircond dan sebagainya. Anda hanya perlu memberi arahan kepada "Alexa" dan "Alexa" akan tunaikan permintaan anda. 




Lakukan Aktiviti dengan Alexa App

Sememangnya teknologi terkini banyak dihubungkan dengan aplikasi sebagai memudahkan sebarang aktiviti. Sebenarnya, kebanyakan smartphone sudah pun melaksanakan menghubungkan alat peranti dalam rumah dengan aplikasi yang ada dalam smartphone. Sebagai contoh mengawal TV dengan Android, mengawal aircond dan juga radio. Saya sendiri selalu gunakan aplikasi andorid untuk membuka aircond, membuka TV dan juga mengawal Astro. Begitu juga dengan Amazon Echo yang juga boleh berhubung dengan aplikasi dalam telefon untuk pelbagai tujuan.

 

Teknikal detail
Size9.3" x 3.3" x 3.3" (235 mm x 84 mm x 84 mm)
Weight37.5 oz. (1064 grams)
Actual size and weight may vary by manufacturing process
Wi-Fi ConnectivityDual-band, dual-antenna Wi-Fi (MIMO) for faster streaming and fewer dropped connections than standard Wi-Fi. Supports 802.11a/b/g/n Wi-Fi networks. Does not support connecting to ad-hoc (or peer-to-peer) Wi-Fi networks.
Bluetooth ConnectivityAdvanced Audio Distribution Profile (A2DP) support for audio streaming from your mobile device to Amazon Echo and Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) for voice control of connected mobile devices. Hands-free voice control is not supported for Mac OS X devices.
Audio2.5 inch woofer and 2.0 inch tweeter
System RequirementsAmazon Echo comes ready to connect to your Wi-Fi. The Alexa App is compatible with Fire OS, Android, and iOS devices and also accessible via your web browser.
Warranty and Service1-year limited warranty and service included. Optional 1-year2-year, and 3-year extended warranty available for U.S. customers sold separately. Use of Amazon Echo is subject to the terms found here.
Included in the BoxAmazon Echo, power adapter/cable (6 ft.), and quick start guide

Jadi, bagaimana? berminat tak dengan Amazon Echo ni? Saya sendiri dah menaruh hati dengan "Alexa" . Tak sabar nak lantik "Alexa" sebagai P.A saya. Maklumlah, kerja sendiri dalam studio tak ada kawan nak berbincang. Kalau pening ke tak faham ke pasal design, saya boleh tanya "Alexa". Kalau saya terlupa ke "Alexa" boleh tolong ingatkan saya. "Alexa, apa jadual saya hari ni?" hehe berangan dah ni. Boleh juga jadi kawan berborak sambil buat design rumah. :)

So, kalau anda berminat boleh dapatkan Amazon Echo ni di Amazon. Boleh semak harga di Amazon. 

  









Thursday, January 19, 2017

Antivirus Terbaik Untuk Komputer

Ada banyak perisian antivirus yang boleh kita dapatkan sama ada secara online atau pun di kedai-kedai komputer. Kalau secara online ada dua cara anda akan dapat perisian tersebut iaitu dengan men-download software dan diberikan 'license key' atau anda akan menerima CD Original daripada pemjual. Tapi kedua-duanya sama saja kerana yang penting adalah 'license key'nya.

Ini berdasarkan kepada pengalaman saya sahaja ketika memilih dan membeli perisian antivirus manakah yang paling sesuai dan paling baik untuk komputer saya. Sepanjang penggunaan perisian antivirus, saya terlah menggunakan beberapa perisian antaranya, AVG Antivirus, Avira Antivirus, McAfee, Kaspersky dan terbaru Bitdefender. Semuanya Free Version dan trial Version 30 hari. Daripada kesemuanya itu, yang saya pernah melanjutkan penggunaannya secara berbayar ialah Kaspersky dan Bitdefender. Ini kerana, saya sangat berpuas hati dengan prestasi perisian ini ketika saya menggunakannya secara percubaan selama 30 hari. Kepuasan dan kepercayaan itulah yang mendorong saya untuk membuat keputusan membeli 'license key' yang original.

 

AVG. Saya pernah menggunakannya secara percuma dan secara percubaan. Bagaimanapun perisian ini agak terlalu cerewet sehingga mengganggu saya membuat kerja. Cerewet tetapi tidak membantu sangat pun menghalang virus daripada terus menjangkiti komputer saya. Malah, apabila perisian AVG ini sedang bekerja, ia menyebabkan komputer saya menjadi semakin berat. Yelah, komputer saya ni cuma komputer lama saja. Begitu juga dengan Avira. Avira agak ringan tetapi pada saya kadang-kadang ia terlalu cuai sehingga saya terpaksa baiki dan kadang-kadang terpaksa juga 'format' semula windows kerana terlalu banyak virus masuk ke dalam komputer saya. 

Kerana kecewa, saya tukar kepada perisian Kaspersky secara percubaan selama 30 hari. Hasilnya tidak mengecewakan dan saya tidak teragak-agak membuat keputusan untuk membeli yang original untuk tempoh 1 tahun. Sepanjang saya menggunakan Kaspersky, saya tidak menghadapi sebarang masalah sampailah ia tamat tempoh selama 1 tahun. 

Selepas setahun, saya bercadang untuk perbaharui 'license key' tetapi sebelum saya terus membeli 'license key' yang baru, saya buatlah research sikit. Daripada review pengguna antivirus seluruh dunia, ramai yang mengatakan Bitdefender adalah yang terbaik secara keseluruhannya dan ternyata mereka sangat berpuas hati. Tanpa berfikir panjang, saya terus men-download 'trial version' selama 30 hari dulu. Kesannya sangat bagus, ringan, prestasi yang baik dan boleh saya katakan terbaik lah secara total-nya. Ibarat, diam-diam ubi berisi. Tak sampai pun 30 hari, saya terus beli 'license key' yang original secara online. 

Apa yang boleh saya katakan secara ringkas terhadap Bitdefender ini adalah seperti dibawah.
  1. Mudah untuk install
  2. Prestasi yang terbaik tanpa memperlahankan komputer
  3. Mempunyai auto protection di mana saya tidak diganggu
  4. Jika anda membuka laman per-bank-kan, ia akan menjaga anda dengan Bitdefender Safepay 
  5. Komputer perlahan macam komputer saya ni pun tak perlu menunggu lama untuk membuka perisian Bitdefender ini kerana ia memang sebuah perisian yang ringan
  6. Seolah-olah ia sedang menjaga anda 24 jam sehari.

Bagaimanapun, ia bergantung kepada kesesuaian komputer anda. Macam saya ni, komputer sudah dekat 10 tahun dan agak perlahan. Kalau guna perisian yang tidak sesuai memang frust juga. Tetapi untuk Bitdefender dan Kaspersky, ia ringan dan tidak memberatkan komputer saya. Setakat ini tiada masalah lagi dan masing-masing menunjukkan prestasi yang sangat baik. 


Imej di atas rate dan prestasi bagi antivirus terbaik. Apapun, lain website, lain review dan lain juga ranking-nya. Terpulang kepada anda. Bagi saya, saya lebih mengesyorkan anda menggunakan antara dua perisian antivirus yang pernah saya gunakan iaitu Kaspersky dan Bitdefender. Kedua-dua perisian antivirus ini mempunyai prestasi yang terbaik dan sangat dipercayai. Jika dilihat kepada graf di atas ternya pilihan saya berada pada kedudukan 2 teratas. Saya berani letak 5 bintang untuk kedua-duanya. 

Bitdefender



Dapatkan di Lazada [KLIK DI SINI] .
Pilihan lain di Lazada [KLIK DI SINI]

Kaspersky



Dapatkan di Lazada [KLIK DI SINI] . 
Pilihan lain di Lazada [KLIK DI SINI]

Monday, January 16, 2017

Jana Pendapatan dengan Tone Plus Prepaid dan Bagaimana Ia Berkerja

Jana Pendapatan dengan Tone Plus Prepaid dan Bagaimana Ia Berfungsi

Bagaimana anda melihat peluang menjana pendapatan melalui Tone Plus Prepaid yang bukan sahaja boleh membuat panggilan telefon, mengantar SMS dan menggunakan data internet. Rajah di bawah boleh membantu anda untuk memahami bagaimana sistem Tone Plus Prepaid ini mampu memberi pulangan pendapatan yang lumayan setiap bulan kepada anda.

Imej via tonegroup


Imej via tonegroup

Imej via tonegroup

Untuk memudahkan anda promote Tone Plus Prepaid ini, anda boleh terus mendaftar secara percuma dahulu di laman web PrepaidTonePlus.com atau Klik Di Sini. Di laman web ini, anda boleh mendaftar secara percuma dan anda boleh terus menjemput rakan-rakan atau kenalan atau keluarga untuk turut menyertai dan melanggan Tone Plus Prepaid ini hanya dengan terus mendaftar melalui Prepaidtoneplus.com. Tidak perlu print borang pendaftaran, hanya daftar melalui link yang diberikan kepada anda di laman web prepaidtoneplus.com. Konsepnya sama seperti program affiliate. Program ini dibina untuk memudahkan anda mencari rangkaian baru dan meluaskan lagi promosi dengan lebih mudah dan lebih efektif. Seterusnya, anda akan menerima komisyen jika pelanggan baru berjaya melanggan Tone Plus Prepaid ini.

Apa yang menariknya, ia sama seperti rangkaian telefon yang lain, boleh buat panggilan, hantar pesanan sms dan juga data internet tetapi yang membezakannya ialah ia memberikan pulangan semula kepada anda apabila anda menggunakannya. Malah, setiap pelanggan layak menerima komisyen tanpa perlu daftar sebagai dealer kerana anda yang melanggan Tone Plus Prepaid ini secara automatik menjadi agen. 

Daftar, klik di sini >> Daftar PrepaidTonePlus.com
Maklumat lanjut, klik di sini >> Prepaidtoneplus.com


Good Luck! :)




Tuesday, January 10, 2017

Lirik Lagu Redha - Irfan Haris

Lirik Lagu Redha - Irfan Haris



  • IRFAN HARIS - REDHA (OST. SURI HATI MR PILOT) 
  •  Lagu/Lirik - IPPO HAFIZ
Tuhan Tolonglah Bukakan,
Cinta Dan Kasih Dalam Hidupku, 
Waktu Kan Menyepi, 
Kian Pergi Membawaku, 
Saat Ternantiku, Akan Rahmat-mu. 

Ku Imbasi Jalan Yang Berliku, 
Penuh Gelap Bisa Dan Harusku Takutkan, 
Merantai Jiwaku, Berat Hatiku Menanggung, 
Usah Biar Hidupku Tuk Hanyut Lagi. 

Tanpa Redha-Mu Aku Sakit, 
Menahan Rasa Pedihnya Berdosa, 
Berikan Sinar Dalam Hatiku, 
Saat Bila Engkau Terima Ampunanku, 

Terangi Dengan Cahaya Hikmah-Mu. 

Tanpa Redha-mu Aku Sakit, 
Menahan Rasa Pedihnya Berdosa, 
Berikan Sinar Dalam Hatiku, 
Saat Bila Engkau Terima Ampunanku. 

Tanpa Redha-Mu Aku Sakit, 
Menahan Rasa Pedihnya Berdosa, 
Berikan Sinar Dalam Hatiku, 
Saat Bila Engkau Terima Ampunanku, 

Terangi Dengan Cahaya Hikmah-Mu, 
Terangi Dengan Cahaya Hikmah-Mu.


Puskas Award 2016 | Kejayaan Mohd Faiz Subri adalah Kejayaan Individu

Tahniah kepada Mohd. Faiz Subri atas kemenangan beliau di dalam anugerah FIFA Puskas 2016. Secara ringkasnya, Kejayaan Mohd Faiz Subri ini sudah tentulah menjadi satu kejayaan paling membanggakan dan paling bermakna buat dirinya. Dan rata-rata rakyat Malaysia amat berbangga dengan kemenangan beliau. Bagaimanapun, harus diingat, kejayaan beliau ini merupakan kejayaan peribadi sahaja. Sudah tentu beliau berhak memenanginya dan meraikannya. Itu adalah rezeki beliau. Dengan kejayaan beliau ini, beliau dapat duduk sebaris dengan pemain-pemain dari seluruh dunia. Anugerah yang menjadi sejarah buat dirinya ini bermula dengan sepakan percuma yang secara tiba-tiba tidak disangka-sangka melencong ke arah yang berlainan. Sepakan itu berjaya memukau peminat bola sepak seluruh dunia. Jaringan pelik Mohd Faiz Subri ini mungkin lebih kepada nasib. Atau memang beliau ada teknik cuma hari itu tidak disangkakan menjadi pula.

imej via espnfc.com

Beliau bukanlah membawa nama pasukan Malaysia, tetapi beliau membawa nama beliau sendiri dan sekaligus nama Malaysia terpahat di persada antarabangsa dalam dunia bola sepak. Hakikat yang perlu kita terima ialah kemana bola sepak negara kita ketika ini? Masih jauh ketinggalan. Berapakah ranking atau kedudukan bola sepak negara kita? Kejayaan Mohd Faiz Subri ini tidak memberi kesan pun kepada kemajuan dan pembangunan bola sepak negara kita. Takkanlah Malaysia mahu melahirkan pemain-pemain yang berjaya menjulang trofi anugerah Puskas atau anugerah-anugerah kecil saja? Bagaimana dengan kejohanan yang besar? Takkanlah kita mahu katakan kejayaan Faiz dalam Puskas 2016 ini adalah titik permulaan kepada Malaysia menjadi negara hebat? Dan takkanlah kita sudah mula 'perasan' bahawa negara kita sudah setanding dengan negara-negera besar dalam dunia bola sepak?

Tunggu dulu. Ada banyak lagi perubahan yang perlu dilakukan. Banyak perkara yang perlu dibaiki untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang harus disegani dalam dunia bola sepak. Kita mahukan pemain-pemain negara duduk dalam anugerah dan kejohanan besar seperti seorang jaguh. Bukan seperti seorang 'budak yang malu-malu' dan tersipu-sipu apabila berada dikancah antarabangsa. Masih jauh sebenarnya.

Cukuplah Faiz bersama keluarganya meraikan dan berbangga dengan kemenangan itu. Tak perlulah kita yang lain ini terlalu memuja dan memuji sehingga terlupa yang bola sepak negara kita secara keseluruhannya sudah ketinggalan zaman. Jangan pula penyokong dan rakyat Malaysia pula yang leka dan masih terbuai dengan kejayaan Mohd Faiz ini. Ingat ya, itu kejayaan Faiz. Pemain lain bagaimana? Kita pula bagaimana? Jadikan lah kejayaan Faiz ini sebagai inspirasi untuk cipta kejayaan diluar jangkaan dalam apa perkara sekalipun.

Yang pasti, kemenangan Mohd Faiz Subri dalam Puskas Award 2016 sudah pun melakar sejarah baru dalam dunia bola sepak.


Tuesday, January 3, 2017

Lirik Lagu Menanti Janji - Ronnie Hussien

RONNIE HUSSIEN - MENANTI JANJI


  • Menanti janji - Ronnie Hussien
  • Lirik - Janna Nick & Ippo Hafiz
  • Lagu - Ippo Hafiz 
  • Producer - Rudy Nastia 
  • Produksi - Archipelago Music
  • Edaran - Indigital Music Sdn Bhd
Telah lama ku rasa sebegini,
Meniti masa silih berganti,
Ku harapkan engkau datang ,
Kepadaku walau sekadar mimpi...

Ku coba untuk mengejar kamu,
Makin ku genggam ia terlerai
Sedari Diri kian menjauh, 
Jauhh... Terpisah dari diri kamu, 

Biar hatiku menanti, 
Biar ku terus menunggu, 
Di dalam kegelapan hariku, tanpa cinta kamu..

Biar jiwa terus mati, menanti janji kamu, 
Biar aku jadi Penunggu...

About Me

My photo
Hi. Saya Azizi Yusoff. Saya adalah pengurus syarikat di mana syarikat saya menyediakan perkhidmatan arkitek dan pelukis pelan bukan sahaja di Kelantan malah perkhidmatan ditawarkan ke seluruh Malaysia. Menyediakan rekabentuk rumah, bangunan, rekabentuk dalaman, membuat pelan bangunan baru, ubahsuai dan rekaan dalaman. Syarikat saya juga menyediakan pandangan 3D perspektif dan yang seumpama dengannnya. Sebarang pertanyaan, boleh terus hubungi saya atau layari www.dzcreation.com.my

Labels

2016 2017 3d 3d sketchup 8share adapter Agoda Airasia Al-Quran Android android update Antivirus Apa itu tone excel arab architect designer Architecture architecture services arkitek Asus asyik-asyik mistik autocad Bahaya Riak Bali beli pelan banglo beli pelan rumah Best Product Bilik Bisnes buat bisnes dengan tone excel buat duit buat duit raya Buat duit raya tanpa modal Camera cara menyertai tone excel Cars Cerita cerita mistik Clixsense computer Computer n Technology Console Coretan daftar Dakwah Design dragonfly facebook faile to updated fix Football Games ganjaran istimewa tone excel Garment GoPro GoPro Hero 4 green architecture green building Gst guru gymnastic gymnastics Hadith dan Sunnah Hari Raya Hotel insufficient storage application Internet Security Islam Islam dan Sains istidraj Isu dan Ehwal Semasa jana duit jana duit modal sikit jana duitr dengan toneExpress jana pendapatan jana pendapatan dengan tone excel jana pendapatan dengan tonexpress Karya Kata Hikmah Kereta Koleksi Video Ceramah Koleksi Video Nasyid komputer lagu lagu arab Lazada lenovo lirik lirik lagu Lukis Lukisan Maher Zain masalah kita menjana pendapatan sampingan metabolic Microsoft mistik Mobile Network nak beli pelan rumah nasihat New York City Notebook Online Shop Pablo Picasso pelan banglo pelan bangunan pelan rumah Pelukis pelukis pelan pelukis pelan rumah Pelukis Terkenal pendapat Percutian perisian perkhidmatan arkitek perkhidmatan pelukis pelan Picasso PlayStation politik produktif Promotions PS4 Puskas 2016 raya tahun ni Real Deals Recommendation respect Restoren Review Riak Riak Pemusnah Pahala Samsung Samsung baru Samsung Galaxy Samsung Galaxy Note Edge Samsung terkini sandisk Sejarah senibina Sifat Tercela sikit-sikit mistik Simkad ToneExcel Singapore sketchup smartphone Software sony problem Steamer suka mistik sukan sukan sea sungai dalam laut Surface sustainable Tablet talkin Tazkirah tazkirah pagi tazkirah ringkas TGNA tidak produktif tl-wn727n Tone Excel Tone Plus Prepaid ToneExcel tp-link tp-link wifi adapter tplink Travel Tuan Guru Nik Aziz Tune Talk Tone Excel ulama' Ultrabook Umum usb Web Hosting wifi Wifi adapter Xbox xperia