Wednesday, November 22, 2017

5 Tempat Makan Terbaik di Kelantan - Part 1

Apabila dah sampai di Kelantan, kat mana tempat makan yang terbaik yang anda boleh kunjungi? Sebenarnya, di Kelantan ni memang banyak kedai-kedai makan yang sedap. Kelantan juga sangat kaya dengan makanan-makanan yang unik dan enak. Dah sampai Kelantan, jangan ketinggalan untuk cuba makanan dan masakan yang sedap-sedap di Kelantan. Rugilah kalau anda tidak cuba dan rasa keenakan makanan di Kelantan. 

5 Tempat Makan Terbaik di Kelantan

1. Nasi Ulam Cikgu. Nasi Ulam Cikgu ni memang antara restoren yang paling tersohor di Kelantan. Ada banyak lauk pauk yang anda boleh cuba dan rasa dengan saiz-saiz lauk yang boleh tahan besar juga. Tambahan pula kalau masih panas yang baru saja di angkat dari dapur. Restoren nasi ulam ni kalau kat tempat lain macam restoren nasi campur la. Ada macam-macam lauk pauk disediakan.

Imej Google Maps.
Nasi Ulam Cikgu ni ada beberapa cawangan. Antaranya di Kg Kraftangan, Kota Bharu. Berdekatan dengan Istana Balai Besar. Satu lagi berada di Jalan Padang Tembak, Kota Bharu iaitu di Taman Orkid, Kawasan Perindutrian MARA. Dan satu lagi terletak di RTC, Tunjung, Kota Bharu, Kelantan. Di Kubang Kerian juga sudah ada cawangannya. Daripada keempat-empat cawangan ini, di Kg Kraftangan dan Taman Orkid saja yang saya selalu pergi. Boleh cuba di salah satu cawangan ni. Sama saja rasanya cuma suasananya yang berbeza. Kalau anda mahukan keselesaan, datanglah awal. Dalam lingkungan pukul 11.00 pagi sebelum waktu tengah hari kerana terlalu ramai pengunjung dan kemungkinan lauk juga akan habis. Tempat duduk juga terhad, kadang-kadang terpaksa berkongsi. Tak apa. Asalkan dapat makan kan?

Imej Google Maps. Boleh ikut laluan ini.

Imej Google Maps. Tempat yang sama. Sebelah Kg Kraftangan
Alamatnya, Jalan Hilir Kota, Kampung Kraftangan, 15300 Kota Bharu, Kelantan. Sengaja saya ambil gambar google maps supaya senang anda nak kenal. Gambar makanannya tak ada. Saya akan update nanti. Boleh cari gambarnya di Google dulu ye.
Imej Google Maps. Location

2. Warung Pak Mat Pulau Pisang. Selain restoren nasi ulam, anda boleh cuba makan di Warung Pak Mat Pulau Pisang. Warung Pak Mat ni terletak di Pulau Pisang Kg Kedai Buluh yang mana anda perlu ikut jalan Pantai Cahaya Bulan dan masuk ke jalan Kg Kedai Buluh. Warung Pak Mat ni tak banyak lauk pauk tapi yang spesialnya di Warung Pak Mat ni sup ikan dan juga sup daging dia. Memang terbaik. Makan pula dengan nasi putih. Memang sedaplah. Kalau rasa nak diet-diet tu, tangguhkan dulu, sebab kalau tak cuba anda yang rugi. Selain sup yang sedap tu, tak sah kalau tak minum teh tarik madu. Kena cuba tu. Bolehlah saya katakan wajib cuba kalau singgah Warung Pak Mat ni. Macam saya katakan tadi, tangguhkan la dulu diet-diet tu.Kalau nak makan kat sini, boleh datang seawal 7.30 pagi. Pagi-pagi lagi orang dah ramai datang ke sini. Memang tempat makan tersohor sebab tu ramai orang. Dia punya beratur agak panjang juga. Tapi jangan risau, kakitangan dia memang pantas. Hari Selasa tutup.
Imej Google Maps. Dalam gambar ni kedainya tutup. Mungkin ni Hari Selasa :D
Alamatnya, Jalan Kuala Besar, 15350 Kota Bharu, Kelantan
Imej Google Maps. Location Warung Pak Mat Kedai Buloh

3. Restoren Yati Ayam Percik. Yati Ayam Percik ni dah banyak cawangan dah. Agak tipikal juga kalau saya juga rekemen restoren yang sama. Tapi, tak apalah sebab ada yang masih belum cuba lagi makan di restoren Yati Ayam Percik di Kota Bharu ni. Kedainya tak sama la macam yang dekat Bangi tu. Restorennya macam kedai makan biasa saja. Cuma parking kereta agak terhad. Yang penting makanannya sedap-sedap. Boleh kata restoren yang wajib anda kunjungi.

Imej Google Maps. Location. Signboard Tulisan Hijau
Alamat, Jalan Long Yunus, 15200 Kota Bharu, Kelantan
Imej Google Maps. Location

4. Nasi Dagang Pohon Ceri atau Nasi Dagang Ziela Pohon Kekuk (Ceri) Kalau sebut nasi dagang semestinya nasi dagang Terengganu lah yang paling tip top. Tapi kalau di Kelantan ni, saya cadangkan untuk cuba Nasi Dagang Zeila Pohon Ceri. Warungnya warung biasa saja tapi nasi dagangnya antara yang sedap lah. Kat sini anda boleh makan di situ atau bungkus. Kalau datang dan untuk order makanan ada dua barisan. Satu untuk yang nak bungkus dan satu lagi untuk makan di situ. Selain nasi dagang, ada nasi putih juga. Ada macam-macam lauk yang anda boleh pilih. Rasa makanannya memang terbaik!
Imej Google Maps. Location. 
Gambar terkini saya akan update di sini. Yang ini gambar lama. Saya tak pasti sama ada masih ada lagi ke tidak kedai Colek Pohon Ceri. Tapi sepanjang saya makan di sini, tak nampak lagi menu 'Colek'. Kat sini dia sediakan nasi dagang, nasi putih dan nasi kerabu pun ada. Alamatnya, Jalan Dato Lundang, 15200 Kota Bharu, Kelantan. Kalau di Google Maps boleh cari Colek Pohon Ceri. Tu nama lama mungkin. Landmark terdekat Masjid Hijau Kampung Bayam.
Imej Google Maps. Location. 

5. Di sebelah malam biasanya mesti nak makan makanan seafood ala thai atau makan masakan panas. Kalau di Kota Bharu memang banyak restoren masakan panas, masakan seafood, ikan bakar dan macam-macam lagi. Boleh dijumpai dengan mudah. Apatah lagi yang berdekatan dengan Wakaf Che Yeh. Sangat mudah untuk cari kedai makan. Tapi, saya mahu cadangkan kepada anda untuk cuba masakan panas di Pasir Mas. Jauh sikit lah dari Kota Bharu sekitar 20 minit dari Kota Bharu ke Pasir Mas. Restorennya terletak di Jalan Lemal. Kalau dari Kota Bharu, sampai saja di bulatan selepas jambatan Pasir Mas, ambil pukul 3. Restorennya berada sebelah kanan selepas Petronas. Nama restoren tu Restoren Sri Lemal.
Masakan panas ala Thai di sini memang tip top. Tak adalah tawar saja. Yang terbaiknya, dia masak memang cepat. Tak sampai 10 minit anda pesan makanan, dah sampai atas meja. Tapi tengok kepada keadaan lah. Setakat ni, belum pernah saya tunggu sampai setengah jam. Jangan terkejut kalau anda boleh dapat dalam masa 5 minit. Kalau makanan anda tak sampai lagi, jangan marah, panggil saja krew mereka. Yang spesial di sini masakan Udang Galah. Mee Goreng Udang ke, Nasi Goreng Udang ke atau apa saja yang ada udang. Masakan lain pun ada. Mesti cuba.
Imej Google Maps. Restoren sebelah paling kiri bawah pokok.
Gambar ni gambar lama. Terkini, kedai ni sebahagiannya dirobohkan atas sebab pengambilan jalan. Sementara ni restorennya terletak di sebelahnya (kedai bumbung kuning). Itu pun sebahagiannya telah dirobohkan kerana kerja-kerja pembesaran jalan. Landmark terdekat, Jabatan Pendaftaran Negara Pasir Mas yang terletak di hadapannya. Gambar terkini akan saya update di sini. Lokasinya, Jalan Lemal, Pekan Pasir Mas, 17000 Pasir Mas, Kelantan
Imej Google Maps. Location dari Bulatan Jambatan Pasir Mas

0 comments: