Subscribe by Email

Booking.com

Tuesday, January 26, 2016

Tempat Yang Mesti Dikunjungi Jika Anda Ke Bali

Bali sangat terkenal bukan sahaja di negara serantau malah di seluruh dunia, Sebut sahaja Bali orang akan membayangkan betapa indahnya Bali. Walaupun sebenarnya tak pernah pergi. Tapi bila cerita pasal Bali tiba-tiba boleh bayangkan suasana keindahan di Bali. Bali adalah salah satu kepualauan yang terletak di Indonesia. Keluasannya ialah 5,780.06 km2 lebih besar daripada Singapura, Langkawi dan Pulau Pinang.

Kedudukan Bali adalah seperti yang ditunjukkan di dalam gambar di atas.

Untuk pengetahuan anda, majoriti penduduk di Bali adalah beragama Hindu. Lebih kurang 80%. Manakala orang Islam pula sangat sedikit iaitu berjumlah lebih kurang 13 % sahaja. Kat Bali ni kalau nak cari makanan yang halal memang agak susah. Kalau setakat babi golek tu tak hairan dah sebab lalu kat tepi jalan je dah boleh jumpa banyak. Orang kata, kalau nak makan kena cari kedai makan nasi padang atau restoren lombok. 

Saya pernah menjejakkan kaki ke Bali tahun 2009. Masa tu ada trip untuk buat case study pasal architecture. Untung jadi student architecture ni sebab boleh berjalan jauh-jauh untuk buat case study. hehehe. Pengalaman pertama saya semasa berada di sana memang susah nak cari makanan halal. Itu pun mujur ada pemandu pelancong yang bawakla. Kalau pergi sendiri memang berlapar jugak agaknya. Baik buat research awal-awal pasal makanan halal sebelum pergi supaya tak ada masalah bila sampai sana nanti. Paling bagus, bawakla bekal. 

Tempat Yang Mesti Dikunjungi Jika Anda Ke Bali

Di sini ada beberapa tempat yang anda kena kunjungi jika berada di Bali. (Kat Bali ni banyak kuil sebenarnya). Tapi Bali adalah antara tempat yang mempunyai nilai architecture yang menarik.

1. Uluwatu Temple – Pura Luhur


Sumber gambar : Wikipedia

Binaan kuil ini terletak di tebing bukit di tepi laut. Ia terletak di pulau ini dengan dikenali sebagai Bukit Peninsula di mana ia merangkumi beberapa pantai terbaik di Bali. Ia berada di tebing yang curam dengan ketinggian 70 meter di atas Lautan Hindi. Jika anda menghampiri di kedudukan yang lebih tinggi di sana, anda akan menikmati pemandangan yang cukup indah di kiri dan kanan dan pemandangan matahari terbenam.

2. Pura Tanah Lot


Sumber gambar : Wikipedia

Tempat ini dikatakan antara tempat yang sangat popular. Juga berada di tebing batuan di tepi laut. Untuk menikmati pengalaman yang cukup indah, anda disarankan untuk berkunjung ke sini ketika air laut surut supaya anda boleh berjalan merentasi air untuk pengalaman yang lebih menakjubkan.

3. Pura Ulun Danu Bratan (Bali’s temple by the lake)


Sumber gambar : Wikipedia

Kan saya dah cakap, kat Bali ni banyak kuil . hehe. Nak tengok keindahan tempat ni tak ada masalah pun. Kuil ni adalah antara kuil tepi tasik yang terkenal di mana ia tak macam tempat-tempat sebelum ni yang terletak di tebing batuan tepi laut. Tapi yang ni terletak di tepi Tasik Bratan . 

4. Ubud


Sumber gambar : Ubud Wikipedia 
(Maafla gambar sendiri tak jumpa pulak kat mana simpan)

Ubud adalah salah satu tempat yang anda tak boleh ketinggalan. Masih di tengah-tengah Bali di mana semua aktiviti banyak tertumpu kepadanya. Orang kata, pusat la. Ada macam-macam yang akan anda jumpa di Ubud ni. Dari alam semulajadi, budaya, masyarakat, muzium, taman-taman dan pelbagai lagi. Anda juga boleh berjalan-jalan dengan berbasikal untuk melihat tempat-tempat menarik di sekitar Ubud ini. Selain itu, anda juga boleh  menikmati kesenian, teater dan yang satu lagi ni jangan lupa pulak nak bershopping. Orang kata, kalau nak shopping, kat Ubud ni la tempat yang glemer. Orang katala. Saya ikut je. 

5. Private beach at Nusa Dua Beach


Sumber gambar : Wikitravel 

Okay. nak pergi sini kalau ada bajet lebih bolehla berkunjung ke pantai Nusa Dua dengan hotel 5 bintangnya. Anda juga akan menikmati keindahan pantai yang bersih dengan lebih privasi. Sesuaila kalau anda nak berhoneymoon.

6. Coffee plantation at Bali Pulina Agro Tourism

Gambar takda. Boleh google. Peminat kopi kat sinilah tepatnya. Minum secawan kopi sambil menghadap ladang kopi. Di sini juga anda akan dihidangkan dengan pelbagai kopi dan teh untuk dirasa. Anda juga boleh melihat proses bagaimana Kopi Luwak yang terkenal diproses. Memang tepatlah tempatnya jika anda adalah seorang peminat kopi. Saya pun suka kopi. Pantang ada kedai kopi ke bau kopi ke mesti terliur punya.

7. Kuta atau Pantai Kuta (Kuta Beach)

Sumber gambar : Wikipedia Kuta 

Kuta Square
Sumber gambar : Wikipedia Kuta 

Anda ingat lagi peristiwa di Kuta? Kes bom berani mati tahun 2002 yang menyebabkan kematian berjumlah 202 orang manakala 240 orang lagi tercedera. Peristiwa ni antara kes yang terteruk di Indonesia masa tu. Tapi pantai Kuta ni sangat popular dan sangat menarik juga untuk dikunjungi, Peristiwa lalu masih menghantui pengunjung tapi tetap tidak sunyi dari para pelancong yang datang berkunjung ke tempat ini. 

Ini antara beberapa tempat menarik yang saya senaraikan. Sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik dan cantik yang mesti anda kunjungi. Kalau saya dah jumpa gambar masa saya ke sana atau ada lagi tempat menarik yang saya jumpa saya akan update-kan sekali lagi di sini. 


Sunday, January 24, 2016

Trends Percutian yang Popular tahun 2015 | Rasanya Kali Ni Nak Pergi Surabaya :)

Kali ni saya rasa macam nak pergi Surabaya. Setakat ni saya dah jejak kaki ke Bali dan Jogjakarta. Apa kata anda? Anda nak tahu apa yang jadi TRENDS percutian tahun 2015? Tak sangka, selfie pun menyelit gak dalam tu. Jom tengok !


Dibawakan kepada anda oleh AirAsia
Winner of Asia's Leading Cabin Crew 2015

Tempah penerbangan dan hotel anda di Expedia untuk percutian anda seterusnya. Kalau nak pergi Surabaya pun cari je kat Expedia. Senang je.. Pernah guna Expedia? Kalau tak pernah, cuba tengok dulu ya :)



Anda lebih suka mencari hotel di Agoda? 
Apakata cari hotel untuk percutian anda di bawah

Saturday, January 23, 2016

10 Restoren Nasi Briyani Terbaik di Sekitar Lembah Klang

Siapa yang tak suka makan nasi beriyani? Saya lebih dari suka. Kalau nak makan selalunya kena tunggu kenduri je. Itu pun tak semua majlis kenduri buat nasi beriyani. Kalau tak de, tak dapatla nak makan. Sebab selalunya masa kenduri orang buat nasi minyak. Biasanya kalau teringin nak makan sangat saya dan isteri akan pergi ke Batu Pahat. Ada satu kedai namanya Nasi beriyani Power. Anda boleh google. Untuk penggemar nasi beriyani di sekitar Lembah Klang, kat sini ada 10 tempat yg mungkin anda boleh kunjungi.

1. Anjappar Authentic Chettinad Restaurant
  • 6, Jalan Maarof, Bangsar Baru, 59100 Kuala lumpur
  • Tel : 03 2282 1508
  • Hari : Isnin hingga Ahad
  • Masa : 8 pagi hingga 11.30 malam
2. Restaurant Tajuddin Nasi Beriani
  • 8, Jalan Hang Kasturi, 50000 Kuala Lumpur
  • Tel : 012 265 3653
  • Hari : Isnin hingga Ahad 
  • Masa : 6 pagi hingga 6 petang

Sumber gambar: Malaysian Foodie




Wednesday, January 20, 2016

Cari Bilik Hotel Di Agoda

Ada banyak saluran untuk anda membuat tempahan bilik hotel. Ada Booking.com, ada Agoda dan Expedia. Sebenarnya, semua saluran untuk tempahan hotel ni sangat bagus dan sangat memudahkan anda. Mana tidaknya semuanya hanya beberapa klik je dah boleh buat tempahan. Sambil tonton tv pun boleh buat tempahan. Pernahkah anda membeli secara online di LAZADA? Kalau pernah, anda juga akan gemar untuk membuat tempahan hotel secara online. Tak payah nak search di google untuk cari senarai nombor telefon hotel atau guesthouse. Penat dan kadang-kadang boleh habis duit sebab buat panggilan telefon nak booking bilik je. Buang masa pun iya jugak. Oleh sebab itulah, saya lebih suka buat tempahan atau belian di internet. Yang menariknya, adakalanya anda akan menerima tawaran harga dan promosi yang menarik. Tapi yang paling penting buatlah tempahan awal.


Untuk pilihan kali ni, saya nak bawakan kepada anda cari bilik hotel di Agoda. Sama seperti saluran yang lain cuma lain orang, lain pilihan dan citarasa. Kadang-kadang harganya pun lain berbanding tempat yang lain. Saya pasti nama Agoda tidak asing lagi kepada anda. Mungkin dah biasa. Saya pun pernah membeli dan menempah bilik di Agoda. Senang dan cepat. Tawaran pun menarik dan harga yang ditawarkan pun berpatutan. Mungkin boleh menjimatkan?


Apalagi! Jom tempah di Agoda.com



Selamat mencari dan selamat bercuti!





Sunday, January 17, 2016

Tempah Bilik Untuk Percutian Anda Seterusnya Di Booking.com

Hari tu baru je bercuti Krismas dan tahun baru. Tak lama lagi nak cuti lagi. Banyak jugak cuti kita ni sebenarnya. Tapi masa cuti-cuti ni la nak rehatkan otak. Nak jauhkan diri dari kerja-kerja yang menyakitkan kepala. Untuk cuti umum yang terdekat ni kita ada cuti Thaipusam pada 24 Januari 2016 dan Tahun Baru Cina pada 8 dan 9 Februari 2016. Nak pergi bercuti ni  kena buat tempahan awal. Jangan jadi macam saya. Pernah beberapa kali nak pergi bercuti dengan isteri, terlupa pulak nak buat tempahan bilik hotel. Hari perjalanan baru nak buat tempahan. Daripada call sampai ke Online. Memang banyak yang takdala jawabnya. Tapi alhamdulillah dapat jugak akhirnya. Tu pun dah tengah malam. Sebenarnya, saya dan isteri kalau nak berjalan memang suka gamble je.

So, kalau dah planning nak pergi berjalan tu, boleh la buat tempahan bilik awal-awal supaya tak kelam kabut nak cari bilik kosong. Kalau boleh bertolak awal. Bila dah sampai awal bolehla berehat dulu. Kalau terlambat pun takdelah risau sangat sebab dah buat tempahan. Untuk membuat tempahan bilik, anda boleh terus buat tempahan di BOOKING.COM 


atau boleh terus cari bilik kosong di bawah


Booking.com

Wednesday, January 13, 2016

Produk Pamoga dan Qu Puteh Pulak !

Alamak, macam mana boleh tersangkut produk kecantikan ni pulak. Ni mesti penangan TV yang hampir setiap hari iklan sama je yang keluar. Dengan saya-saya pun boleh nak bercakap tentang produk ni. Tak ada apa yang saya nak tulis sebenarnya, tak sesuai pulak rasanya sebab saya bukan pakar kecantikan pun. hehehe. Cuma ramai yang kata produk ni bagus dan berkesan. Isteri saya pun bercadang nak cuba guna produk ni. Kat LAZADA pun dah ada jual. So, senang nak beli. Klik, order, bayar dan tunggu sampai rumah je. Jika anda pun berminat dengan produk Pamoga ni, anda boleh dapatkannya dengan mudah di LAZADA. KLIK DISINI



Untuk Vida Beauty Pamoga 500ml Klik di sini 

Untuk lebih pilihan PAMOGA Klik di sini 
>> Pamoga <<

Produk Qu Puteh Klik di sini 

Monday, January 11, 2016

LENOVO IDEAPAD 100-15IBY NOTEBOOK Hanya RM 899.00 Sahaja ! Limited time !

LENOVO IDEAPAD 100-15IBY NOTEBOOK Hanya RM 899.00 Sahaja!

Bukan pelajar sekolah saja yang dah masuk belajar. Pelajar kolej pun dah masuk belajar juga awal tahun ni. Sempena masuk tahun baru dan semester baru ni, buat persiapan lebih awal supaya semuanya berjalan dengan baik. Awal-awal memang belum banyak kerja. Tapi bila dah masuk pertengahan, banyak kerja kena buat. Dengan assigment itu dan ini. 

Lenovo kali ini menawarkan notebook pada harga yang murah dan boleh dimiliki oleh pelajar. Dulu-dulu bukan senang nak dapat notebook atau komputer murah. Kadang-kadang terpaksa pinjam kawan punya atau pergi ke cyber cafe. Payah nak buat kerja. Lenovo menawarkan LENOVO IDEAPAD 100-15IBY NOTEBOOK 80MJ00BAMJ (CELERON N2840,2GB,500GB,15.6") .


Notebook Lenovo Ideapad 100-151BY ini mengandungi prosessor Celeron N2840 (2.16GHz), 2GB RAM, 500GB Harddisk dan mempunyai keluasan skrin 15.6". Pada saya, dengan spesifikasi yang begini sudah cukup untuk pelajar-pelajar gunakan untuk membuat kerja-kerja atau assignment. Tak perlu cari yang mahal-mahal jika hanya untuk kegunaan biasa. Tapi bagi pelajar yang mengambil jurusan senibina, grafik dan yang seumpamanya yang banyak menggunakan software berat seperti grafik, autocad dan photoshop tidak begitu sesuai dan perlu cari yang lebih baik dan berkuasa tinggi. 

Jika anda berminat dengan Notebook Lenovo Ideapad ini, boleh dapatkannya di LAZADA [KLIK DI SINI

Nikmati Cashback sehingga 10% ! apabila membuat pembelian di LAZADA dengan pembelian melalui Shopback.my. [KLIK DI SINI]

[KLIK DI SINIuntuk data recovery bagi file dan data yang hilang disebabkan rosak, salah format dan sebagainya.

Sunday, January 10, 2016

Pendrive Sandisk RM13 Sahaja!

Sandisk CZ52 8GB Flash Drive Cruzer Switch Black & Red

Flash drive 8gb cuma RM13 sahaja? Betul..RM13 sahaja. Murah kan? Boleh beli banyak-banyak dan simpan buat stok atau buat tambahan storage. Manalah tahu, pendrive lain dah rosak sebab kongsi komputer yang ada virus. Takut file hilang boleh buat backup juga kan? Tak perlu susah nak buat recovery. [KLIK DI SINI] untuk Recovery file anda yang telah hilang. Jika anda berminat dengan flash drive sandisk 8gb ni, boleh terus beli dengan mudah ni LAZADA. [KLIK DI SINI] . Sangat berbaloi untuk anda. Saya dah pernah beli di LAZADA. Free delivery lagi :)




  • 2 Years Local Manufacturer Warranty
  • 8GB
  • USB 2.0 interface
  • Compatible with Windows XP/ Windows Vista/ Windows 7/ Mac OS X v10.5 or later
  • SanDisk SecureAccess software

Product details of Sandisk CZ52 8GB Flash Drive Cruzer Switch Black & Red

The Cruzer Switch USB Flash Drive makes it easier than ever to back up, transport, and share your files. This USB drive keeps your photos, videos, music, and personal data secure with its protective cap and SanDisk's exclusive password-protection software.

Simple Flip-Top Design Protects USB Connector
With its unique flip-top design, the Cruzer Switch USB flash drive is as portable as it is secure. The drive's cap pivots and secures firmly, protecting the USB connector from damage when not in use. The cap has a convenient keychain loop that makes it easy to carry wherever you go.

High-Capacity Drive Stores Your Essential Files
Designed by the company that pioneered the USB flash drive category, the Cruzer Switch USB flash drive packs ample storage space in a compact form. Available in capacities up to 32GB, this flash drive can accommodate photos, songs, and all of your personal data.

Simple, Drag-and-Drop File Loading
Adding photos, music, and other files to the Cruzer Switch USB flash drive is easy: simply plug the drive into your computer's USB port and drag your files into the flash drive's folder. No additional drivers or software are necessary, so you can start storing, transporting, and sharing your data immediately.

SanDisk SecureAccess Software Protects Files from Unauthorized Access
With SanDisk SecureAccess, included with each Cruzer Switch USB flash drive, you can create a password-protected private folder on your USB drive. The password protection uses 128-bit AES encryption, so you'll be able to share your USB drive without compromising your private files.

Includes 2GB of Cloud Storage offered by YuuWaa
The Cruzer Switch USB flash drive comes with free access to YuuWaa, a cloud storage service provider. You'll receive 2GB of online storage space. With the user-friendly drag-and-drop interface, it's easy to transfer your important files from your drive to a secure YuuWaa server.

About Me

My photo
Hi. Saya Azizi Yusoff. Saya adalah pengurus syarikat di mana syarikat saya menyediakan perkhidmatan arkitek dan pelukis pelan bukan sahaja di Kelantan malah perkhidmatan ditawarkan ke seluruh Malaysia. Menyediakan rekabentuk rumah, bangunan, rekabentuk dalaman, membuat pelan bangunan baru, ubahsuai dan rekaan dalaman. Syarikat saya juga menyediakan pandangan 3D perspektif dan yang seumpama dengannnya. Sebarang pertanyaan, boleh terus hubungi saya atau layari www.dzcreation.com.my

Labels

2016 2017 3d 3d sketchup 8share adapter Agoda Airasia Al-Quran Android android update Antivirus Apa itu tone excel arab architect designer Architecture architecture services arkitek Asus asyik-asyik mistik autocad Bahaya Riak Bali beli pelan banglo beli pelan rumah Best Product Bilik Bisnes buat bisnes dengan tone excel buat duit buat duit raya Buat duit raya tanpa modal Camera cara menyertai tone excel Cars Cerita cerita mistik Clixsense computer Computer n Technology Console Coretan daftar Dakwah Design dragonfly facebook faile to updated fix Football Games ganjaran istimewa tone excel Garment GoPro GoPro Hero 4 green architecture green building Gst guru gymnastic gymnastics Hadith dan Sunnah Hari Raya Hotel insufficient storage application Internet Security Islam Islam dan Sains istidraj Isu dan Ehwal Semasa jana duit jana duit modal sikit jana duitr dengan toneExpress jana pendapatan jana pendapatan dengan tone excel jana pendapatan dengan tonexpress Karya Kata Hikmah Kereta Koleksi Video Ceramah Koleksi Video Nasyid komputer lagu lagu arab Lazada lenovo lirik lirik lagu Lukis Lukisan Maher Zain masalah kita menjana pendapatan sampingan metabolic Microsoft mistik Mobile Network nak beli pelan rumah nasihat New York City Notebook Online Shop Pablo Picasso pelan banglo pelan bangunan pelan rumah Pelukis pelukis pelan pelukis pelan rumah Pelukis Terkenal pendapat Percutian perisian perkhidmatan arkitek perkhidmatan pelukis pelan Picasso PlayStation politik produktif Promotions PS4 Puskas 2016 raya tahun ni Real Deals Recommendation respect Restoren Review Riak Riak Pemusnah Pahala Samsung Samsung baru Samsung Galaxy Samsung Galaxy Note Edge Samsung terkini sandisk Sejarah senibina Sifat Tercela sikit-sikit mistik Simkad ToneExcel Singapore sketchup smartphone Software sony problem Steamer suka mistik sukan sukan sea sungai dalam laut Surface sustainable Tablet talkin Tazkirah tazkirah pagi tazkirah ringkas TGNA tidak produktif tl-wn727n Tone Excel Tone Plus Prepaid ToneExcel tp-link tp-link wifi adapter tplink Travel Tuan Guru Nik Aziz Tune Talk Tone Excel ulama' Ultrabook Umum usb Web Hosting wifi Wifi adapter Xbox xperia