Subscribe by Email

Booking.com

Thursday, October 8, 2015

Charger Adapter Laptop Rosak

Banjir yang melanda hujung tahun yang lalu telah mengakibatkan salah satu charger laptop saya mengalami kerosakan akibat banjir. Ada air di dalam kotak adapter tersebut dan mengakibatkan charger tersebut terbakar apabila dipasangkan suiz elektrik. Sejak itu saya tidak dapat menjalankan kerja-kerja saya seperti biasa. Saya cuba menggunakan charger laptop yang lama tapi tak muat. Rupanya, saiz pencucuh Adapter laptop ni berbeza-beza. Jenama yang saya gunakan ialah Asus Ultrabook.

Saya merancang untuk membeli di kedai komputer tapi saya tangguhkan dulu kerana kalau diikutkan pengalaman saya sebelum ni, harga charger di kedai komputer antara RM75-RM100. Standard dah sebenarnya harga tu. Tapi saya cuba cari alternatif di internet. Akhirnya saya terfikir untuk cari di Lazada. Ya, dah jumpa charger untuk laptop saya. Harganya tak lebih dari RM50 termasuk penghantaran. Tapi saya masih ragu-ragu tentang saiz adapternya. Jangan-jangan tak muat. Setelah meneliti akhirnya saya membuat keputusan untuk membeli. Apa yang menariknya, semasa saya hendak membuat pembelian, ada tawaran #mycybersale rupanya. Daripada harga asal RM45 saya dapat membeli RM25 sahaja. Jimatkan :) Terus saya buat pembelian. Apa yang penting, ada warranti 1 tahun. :)

Alhamdulillah, charger adapter laptop tu saya dah terima dalam tempoh 3 hari bekerja sahaja. Dan sekarang saya sedang menggunakannya. Bagaimanapun, saya hanya dapat charger adapter dc sahaja. Manakala kabel plug penyambung elektrik tidak disertakan. Saya gunakan yang lama. Ok, muat dan setakat ni takda masalah. Kalau anda pun sedang mencari ganti adapter atau charger laptop yang dah rosak, boleh dapatkan di Lazada di sini --> Asus Adapter Charger 19V 3.42A . Sebelum membuat pembelian, semak dahulu kesesuaian charger dengan laptop anda. Paling baik cari yang ada ciri-ciri yang sama dengan charger laptop yang lama. Contohnya berapa output dan saiz DC. Nama charger baru saya ni Asus Adapter Charger 19V 3.42A dan saiz DC nya ialah 5.5mm (diameter luar) x 2.5mm (diameter dalam). Boleh google image untuk kepastian :)


Cable Plug ni tidak termasuk. Boleh guna saja yang asal

Sekarang tengah ada promosi ROCKTOBER di Lazada.. :)










About Me

My photo
Hi. Saya Azizi Yusoff. Saya menyediakan perkhidmatan pelukis pelan arkitek. Menyediakan rekabentuk rumah, bangunan, rekabentuk dalaman, membuat pelan bangunan baru, ubahsuai dan rekaan dalaman. Saya juga menyediakan perkhidmatan sehingga urusan permohonan kelulusan pelan kepada. Sebarang pertanyaan, boleh terus hubungi saya atau layari www.dzcreation.com.my

Labels

3d 3d sketchup adapter Al-Quran Android android update Apa itu tone excel architect designer Architecture architecture services arkitek Asus asyik-asyik mistik autocad beli pelan banglo beli pelan rumah Bisnes buat bisnes dengan tone excel buat duit buat duit raya Buat duit raya tanpa modal cara menyertai tone excel Cars Cerita cerita mistik Clixsense computer Computer n Technology Coretan daftar Dakwah Design dragonfly facebook faile to updated fix ganjaran istimewa tone excel green architecture green building guru Hadith dan Sunnah insufficient storage application Islam Islam dan Sains istidraj Isu dan Ehwal Semasa Jalan-Jalan jana duit jana duit modal sikit jana duitr dengan toneExpress jana pendapatan jana pendapatan dengan tone excel jana pendapatan dengan tonexpress Johor Bharu Karya Kata Hikmah Kereta Koleksi Video Nasyid komputer lenovo Lukis Lukisan Maher Zain masalah kita metabolic mistik nak beli pelan rumah nasihat New York City Notebook Pablo Picasso Pasir Gudang pelan banglo pelan bangunan pelan rumah Pelukis pelukis pelan pelukis pelan rumah Pelukis Terkenal pendapat Percutian perisian perkhidmatan arkitek perkhidmatan pelukis pelan Picasso produktif Promotions raya tahun ni respect Review Samsung Samsung baru Samsung Galaxy Samsung Galaxy Note Edge Samsung terkini Sejarah senibina Sifat Tercela sikit-sikit mistik Simkad ToneExcel sketchup smartphone Software sony problem suka mistik sungai dalam laut sustainable talkin Tazkirah tazkirah pagi tazkirah ringkas tidak produktif tl-wn727n Tone Excel ToneExcel tp-link tp-link wifi adapter tplink Travel Tune Talk Tone Excel ulama' Ultrabook Umum wifi Wifi adapter xperia